Houtwormbestrijding

Bij VDM Ongediertebestrijding bent u aan het juiste adres voor een snelle houtwormbestrijding. 

De houtworm

Met houtworm wordt de larf van de houtworm kever bedoeld. Deze larven zijn degene die de schade aanrichten. Er zijn verschillende soorten houtworm. Als na inspectie bekend is om welke houtworm het gaat kan een snelle en effectieve bestrijding uitgevoerd worden. In sommige situaties is het hout zover aangetast dat bestrijding alleen niet voldoende is, waardoor er bijvoorbeeld balken moeten worden vervangen. Middelen die consumenten mogen gebruiken zijn vaak niet doeltreffend genoeg. Professionele houtwormbestrijding is dan vaak de oplossing.

VDM Ongediertebestrijding bestrijdt houtwormen vanaf €80,-. Daarbij komt per vierkante meter €5,50. Wij voeren gratis inspectie uit om vervolgens een goede offerte uit te werken. 

Houtworm meubel

Veelvoorkomende plekken met houtworm

Zoals de naam al zegt is houtworm gek op hout. Houtsoorten zoals Eiken, Grenen en Vurenhout zijn soorten waarin vaak houtworm te vinden is. Hieronder vindt u een paar voorbeelden waar u houtworm kunt aantreffen met de gevolgen.
  • In meubels zoals oude stoelen, kasten en tafels. Wanneer er geen bestrijding van de houtworm plaatsvindt is het een kwestie van tijd voordat het zijn stevigheid verliest en in elkaar stort.
  • In uw vloer kan houtworm voorkomen, dit kan erg gevaarlijk zijn omdat de houtworm vaak te lang zijn gang kan gaan. Als daar niets aan gedaan wordt zakt u vroeg of laat door de vloer. De vloer en de balken kunnen zwaar zijn aangetast en het draagvermogen verliezen.
  • Wanneer houtworm in uw dakconstructie leeft, verliest de constructie zijn kracht om het dak te dragen waardoor het dak kan instorten. Dit kan voorkomen worden door tijdige bestrijding tegen de houtworm.
Houtwormbestrijding

Hoe ontstaat houtworm?

De houtworm kevers leggen eitjes, uit de eitjes komen larven die hout nodig hebben om van te kunnen leven. De larven van houtworm eten vooral de bovenste zachte lagen van het hout, waardoor deze laag ernstig beschadigd kan worden. Alleen de boktor heeft een andere gewoonte, deze larven tasten ook het kernhout (dieper in het hout) aan. Daarnaast zijn deze larven extra schadelijk doordat ze diepe gangen maken, en wel elf jaar in het hout kunnen blijven. Na deze periode verpoppen de larven zich en komt hier een houtworm kever uit die uit het hout komt en gaat paren. Door deze paring ontstaan er weer nieuwe larven en start het hele proces weer opnieuw.
Houtwormbestrijding

Hoe herken je de houtworm?

Hoewel u houtworm larven eigenlijk niet ziet zijn er wel een paar signalen waaraan opgemerkt kan worden dat er houtworm aanwezig is. De volgende signalen kunt u tegenkomen:

  • Ronde of ovale gaatjes in het hout van een paar millimeter breed, dit zijn de uitvliegopeningen van de houtworm kevers.
  • Aan boormeel kunt u actieve houtworm herkennen. De larven duwen boormeel uit de gangen en dit kunt u tegenkomen op het hout of op de vloer.
  • Wanneer u een houtworm kever aantreft is de kans groot dat die bij u uit het hout gekomen is, wat aangeeft dat er zich ergens houtworm bevindt.
  • Als het stil is kunt u in sommige gevallen de larven horen eten van het hout.
Wanneer u houtworm ontdekt is het belangrijk om snel actie te ondernemen, want particuliere middelen als petroleum werken in veel gevallen niet voldoende. Het is daarom aan te raden om de houtwormbestrijding door een ervaren ongediertebestrijder te laten uitvoeren. VDM Ongediertebestrijding beschikt over de kennis en middelen om met chemicaliën de houtwormbestrijding soepel te laten verlopen. Door het benevelen van het hout trekken de chemicaliën in het hout en stopt het proces. Bij de boktor wordt gebruik gemaakt van beneveling en injectie omdat de boktor zich ook dieper in het hout bevindt.

Welke soorten zijn er?

De meest voorkomende houtwormen in Nederland zijn: de gewone houtworm, de grote houtworm en de boktor.
  • De gewone houtwormkever is 2,5 mm tot 5 mm lang, is donkerbruin van kleur en heeft een gewelfd hals schild. De larven zijn ongeveer 6 mm lang en geelachtig wit van kleur. De larven leven circa 3 jaar in het hout. De larf ontwikkelt zich het beste bij een tempratuur van 22-23 graden.
  • De grote houtwormkever heeft een donkerbruin dekschild met geelachtige spikkels. De lengte van de kever is 6 mm tot 8 mm lang. De larven van de houtwormkever zijn 11 mm en geelachtig wit van kleur. Het duurt minimaal 3 jaar voordat een ei ontwikkeld is tot kever. Schade door de grote houtwormkever gaat bijna altijd samen met een vochtprobleem.De boktorkever is 10 mm tot 25 mm lang.
  • De boktorkever is 10 mm tot 25 mm lang. De boktor kever is bruinzwart en heeft twee grijsachtige vlekken. De larven van een boktorkever zijn geelachtig wit en ongeveer 30 mm lang. Voor de ontwikkeling van de larve is het gunstig als de tempratuur hoger is de 28 graden met daarbij een hoge luchtvochtigheid. Met hoge temperaturen in de zomer kunt u de boktorlarven horen knagen. De larven blijven gemiddeld 3 tot 5 jaar in het hout, er bestaan gevallen waarbij dit 11 jaar is.

Wanneer VDM Ongediertebestrijding een behandeling uitvoert voor houtworm bestrijding is het met chemicaliën bewerkte hout minimaal 5 jaar preventief beschermt tegen houtworm. Wij staan graag voor u klaar om u te helpen bij houtwormbestrijding.

VDM Ongediertebestrijding snapt dat u zo snel mogelijk van het probleem af wil, daarom zorgen wij ervoor dat er zo snel mogelijk (vaak binnen 24 uur) een specialist bij u voor de deur staat!  Met VDM Ongediertebestrijding bent u snel, professioneel en gegarandeerd van het ongedierte af met het beste resultaat zonder ongewenste bijwerking voor mens en milieu. 

VDM Ongediertebestrijding is bekend met alle soort ongediertebestrijding. Heeft u overlast? Neem snel contact met ons op.